Att springa ett maraton kan vara bland det mest fysiska jobbiga man någonsin kommer att göra, men det är samtidigt en otrolig känsla att avsluta ett maraton. Vägen från starten till målet kan dock göras på flera olika sätt, och för att undvika många misstag så kan det vara bra att plugga på lite innan man ger sig ut och utmanar sig själv.

Undvik gärna för mycket kläder och anpassa gärna kläderna efter vädret. Många som springer maraton och upptäcker att de har för mycket kläder är ibland tvungna att till och med slänga iväg dem under loppets gång. Med kläderna avmarkerade så kan du fokusera på själva loppet – försök att hålla ett lugnt tempo till en början och öka gradvis tills du känner att du hittat en fart som passar dig.

Att tänka på innan loppet
Innan loppet så är det naturligtvis bara bra att vara tränad, men se till att inte överträna dig själv så att du sliter ut på kroppen alltför nära loppets start. Om du känner att du redan ligger på en bra nivå träningsmässigt endast någon vecka före loppet så behöver du inte fortsätta i samma hårda takt – försök att trappa ner träningen ett tag för att få kroppen så osliten och utvilad som möjligt innan loppet. Till sist men inte minst så måste man hålla koll på maten. Ät rätt och i rätt tid, undvik stora och mastiga måltider precis innan ditt maratonlopp och var helt enkelt väl förberedd innan du ger dig ut där. Det kommer, som sagt, att vara bland det jobbigaste du har gjort.