välj rätt skor!För dig som tänkt börja springa långdistanslopp men inte är helt säker på vad för utrustning som kan vara bra att ha så har du definitivt hittat rätt hos oss. Att vara ute och springa kan man göra lite hur som helst utan att egentligen tänka på någon egentligen utrustning, men ett långdistans lopp är just det – väldigt långt, och kan i många fall ta oerhört lång tid beroende på terräng och antal deltagare. Innan du beger dig in och ska börja springa så är det dags rannsaka en själv lite. Hur mycket klarar jag? Vilken utrustning känner jag redan nu att jag kommer att behöva?

Självklart ska man även ta in vädret i åtanke då detta kan komma att ge olika begränsningar på vilken utrustning man kan – och ens bör ha med sig. Det första och nästan viktigaste är skorna man använder. Se till att ha riktiga springskor som faktiskt är till för att just springa med, samt att de är rätt storlek och sitter bra utan några som helst skador på sig. Felaktiga skor kan slita på kroppen och till och med skada fötter och ben riktigt rejält om de används under en alltför lång tid.

Viktigt med kläder
Vad gällande kläder så vill man gärna, på en varm dag, ha luftiga och lättrörliga kläder medan på mer kalla dagar så är kanske en lite lättare tjocktröja att rekommendera. Övrig utrustning som är mycket viktigt är även vattenflaska och eventuell något i energiväg. Försök att alltid vara påfylld med vatten för att orka mer samt någon typ av energibar eller dylikt för att få en snabb boost energi samt för att dämpa lite tillfällig hunger som lätt kan inträffa vid dessa väldigt långa lopp. Innan långdistanslopp så är det viktigt att man tränar innan och vet om vart ens egna gränser ligger.